AniCura Dierenziekenhuis Tilburg

Bel 013-5400215

Gescheurde voorste kruisband |TPLO | Meniscus | Diagnose | Chirurgie| 

TTA rapid | Tightrope | Swivelock

 

UNADJUSTEDNONRAW thumb 4c2

Wat is een voorste kruisband?

De voorste kruisband, vkb, is een gewrichtsband in de knie welke bovenbeen met het scheenbeen verbindt. De voorste kruisband loopt zogezegd als “een hand in een broekzak”, van boven naar beneden - van buiten naar binnen - van achter naar voren! De voorste kruisband bestaat uit vele vezels en beperkt bij het belasten van het been het naar binnen draaien en vooruit schuiven van het scheen-been ten opzichte van het bovenbeen.

 

Waardoor scheurt een voorste kruisband ?

De voorste kruisband in de knie kan direct scheuren als het gevolg van een verdraaiing van het been (ongeluk, val, aanrijding). Veel vaker zien we de zogenaamde langdurige voorste kruisband scheur. Bij honden met een steile stand in de achterbenen zien we een dergelijke voorste kruisband scheur heel vaak. Vooral rassen als de Rottweiler, Boxer, Berner Sennen, Bordeaux dog en Retriever hebben vaak een zodanig steile stand en dus ook een grotere kans op het krijgen van een voorste kruisband scheur. Heel duidelijk is dat honden met een steile stand in de knieën vaak ( +- 80 %) beiderzijds problemen krijgen met de voorste kruisband. Behalve de steile stand zijn ook over-gewicht, een traag werkende schildklier of een te sterk werkende bijnier belangrijke risicofactoren voor het krijgen van een voorste kruisband scheur.

 

Wat zijn de verschijnselen van een voorste kruisband scheur?

De verschijnselen kunnen nogal varieren. Bij een acute verscheuring zijn pijn en het niet meer belasten van de poot de belangrijkste verschijnselen. Kreupelheid en stijfheid vooral 's ochtends en na rust volgend op inspanning zijn opvallend. Moeilijk opstaan en springen zijn veel voorkomend. Typisch is ook dat honden met een knieprobleem zijwaarts gaan zitten met de aangetaste poot ( poten) zijdelings gestrekt.

 

Wat zijn de gevolgen van een voorste kruisband scheur?

Indien de vkb gescheurd is ontstaat een instabiel kniegewricht. Door deze instabiliteit beschadigt direct of naar verloop van tijd ook de binnenste meniscus. Een meniscus is een kraakbenig C-vormig schijfje tussen bovenbeen en scheenbeen. De instabiliteit en de kapotte meniscus zorgen voor veel pijn. Bovendien ontstaat er zeer snel slijtage in het kniegewricht; het kniegewricht wordt warmer, dikker, pijnlijker en bevat meer gewrichtsvocht. Het kraakbeen in het kniegewricht zal snel slijtageverschijnselen laten zien en botwoekeringen zullen zich in de knie vormen.

 

Wat is de beste behandeling van een gescheurde voorste kruisband?

De behandeling van een gescheurde voorste kruisband kan in eerste instantie bestaan uit rust en pijnstillers/ ontstekings-remmers. Hierna dient de knie altijd weer operatief gestabiliseerd te worden, bij voorkeur binnen enkele weken na ontstaan van de voorste kruisband scheur. Zonder operatie zal vrijwel geen dier een acceptabele functie van de knie terugkrijgen.

 

Waarom een TPLO?

De operatieve behandeling bestaat het voorzichtig verwijderen van kapotte voorste kruisband en beschadigde deel van de meniscus.AniCura Surgery and treatment 226
Daarna is een stabilisatie van het kniegewricht absoluut noozakelijk .

Wetenschappelijk inzicht bewijst dat de TPLO, Tibial Plateau Levelling Osteotomie op korte en lange termijn, de beste resultaten geeft. Vele andere technieken zoals de TTA, de Kapselimbricatie en de kunstof band ( vaak Nylon) worden door anderen gebruikt.

De TPLO geeft  bij honden  de beste mogelijkheid om tot een voorspelbaar goed herstel van de kniefunctie te komen op korte en lange termijn.

De TPLO techniek vereist uitgebreide specifieke kennis en ervaring. De ervaring van de chirurg in combinatie met het gebruik van de juiste techniek zijn van essentieel belang voor het behalen van een goed resultaat. Om deze techniek verantwoord en met voorspelbaar goed resultaat te kunnen uitvoeren is aanvullende opleiding absoluut noodzakelijk. In vergelijking met andere behandel-methodes zal er veel minder of amper artrose ontstaan in de knie op korte en lange termijn. In eerste instantie lijkt de techniek voor ieder zonder ervaring met de TPLO ingrijpend. Uitgevoerd door een ervaren chirurg is de TPLO ten opzichte van andere technieken zeker niet ingrijpender voor de patiënt.Het betreft een chirurgische behandeling waarbij de stand van de bovenkant van het scheenbeen dusdanig wordt gecorrigeerd dat de knie zonder kruisband belastingsstabiel is en weer volledig normaal kan functioneren. De bovenzijde van het scheenbeen, het tibiaplateau, staat onder een hoek, de TP-hoek, ten opzichte van de lengteas van het scheenbeen. De kracht welke de voorste kruisband moet weerstaan is onder andere afhankelijk van de stand van het scheenbeen tijdens belasting door de hond en de TP hoek. Gebleken is uit veel wetenschappelijk onderzoek dat deze kracht minimaal of nul wordt indien de chirurg deze TP hoek corrigeert naar 0-5 graden. Voor de operatie wordt deze TP hoek bepaald mbv een zijdelingse digitale röntgenopname en een meetprogramma.

Omdat alleen een minimale benadering van het kniegewricht zelf noodzakelijk is voor de behandeling van de meniscus speelt de rest van de operatie zich buiten het gewricht zelf af. Het herstel van de patiënt na de operatie gaat over het algemeen veel sneller dan bij alle andere operatietechnieken ter behandeling van de vkb scheur. Een ander groot voordeel van deze operatie is dat met deze ingreep ook direct de stand van het onderbeen zelf gecorrigeerd kan worden. Een O- of X-benige stand kan gecorrigeerd worden, maar ook een draaiing van onderpoot naar binnen of buiten. Deze correcties worden in feite uitgevoerd door aanpassing van de stand van beide botdelen ten op zichte van elkaar vanuit een zaagvlak zoals op de illustratie hiernaast is te zien. Deze correcties zijn nadrukkelijk geen cosmetische ingreep maar medische noodzaak om het kniegewricht, en andere gewrichten in dezelfde achterpoot, normaal te laten functioneren! Zodoende is het met een TPLO mogelijk direct een patellaluxatie te behandelen.

 

Nabehandeling

7 weken na de TPLO wordt het genzingsproces gecontroleerd door middel van lichamelijk en röntgenologisch onderzoek. In het merendeel van de gevallen zal de poot nu al goed belast worden tijdens het wandelen aan de lijn. Soms wordt de poot nog wel wat ontlast bij het stilstaan. Als de controles uitwijzen dat het herstel naar verwachting en zonder complicaties is verlopen mag de beweging aan de lijn in 4 weken opgebouwd worden. In eerste instantie wordt de beweging aan de lijn in stap opgebouwd. Eventueel mag men de hond ook in een rustig tempo laten draven langs de fiets vanaf 10 weken na de operatie.

 

Is het verstandig de implantaten te laten verwijderen?

Er werd wel gedacht dat botplaten de kans op het onstaan van bottumoren vergroten maar geen wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat het verwijderen van implantaten hierop geen significant effect heeft. De algemene mening is dat men implantaten niet verwijdert tenzij daar een duidelijke reden voor is. Redenen voor het verwijderen van implantaten als botplaten en botschroeven kunnen zijn iritatie van overliggende huid en onstekingen/ afstotings-reacties.

Waarom is de TPLO beter dan een TTA?

Andere technieken stabiliseren het kniegewricht door (stands)correcties van het scheenbeen. DeTibia Tubercle Advancement ofwel TTA,  is een techniek waarbij men ervoor kiest de benige kam aan de voorzijde van het scheenbeen waar de kniepees aanhecht door te zagen en naar voren te verplaatsen. Het verplaatste stuk bot wordt met behulp van een "kooi", van metaal ( titanium, roestvrij staal ) of oplosbare polylactaat, en enkele schroeven vastgezet. Het ontstane botdefect zal in de loop van 2 maanden volgroeien met bot. Omdat de kniepees naar voren is verplaatst kan deze de voor-achterwaartse beweging in het kniegewricht neutraliseren/ opvangen. Vaak wordt ten onrechte deze ingreep minder ingrijpend en belastend genoemd. Ook een zogenaamde TTA rapid of TTA2 zijn geen "snelle ingrepen zonder risico's". Uit wetenschappelijke studies is naar voren gekomen dat in meer dan 70% van de gevallen de stabiliteit van het kniegewricht na een TTA niet blijvend wordt hersteld. Daarnaast komen vervelende complicaties voor als losbreken van de crista tibiae die niet eenvoudig zijn op te lossen. Verschillende wetenschappelijke studies vermelden een percentage  meniscusbeschadigingen ná een TTA van meer dan 20%.Een belangrijke beperking van de TTA is dat de correctie van het scheenbeen slechts in 1 richting kan plaatsvinden. Hierdoor is het gelijktijdig corrigeren van de stand van de achterpoot niet mogelijk. O- of X-benen en naar binnen of naar buiten gedraaide onderpoten kunnen met de TPLO wel met een en dezelfde ingreep worden gecorrigeerd.

 

Folder behandeling gescheurde voorste kruisband hond Klik op afbeelding voor folder