AniCura Dierenziekenhuis Tilburg

Bel 013-5400215

Schouder Hond | OCD |  Bicepspees | Instabiliteit

 

OCD schouder
Osteochondrosis Dissecans / OCD

Bij de hond zien wij regelmatig kreupelheid door pijn in het schoudergewricht. Bij honden in het eerste levensjaar wordt dit vaak veroorzaakt door OCD van het schoudergewricht. Deze afwijking berust op een gestoorde verkalking van het sneldelende kraakbeen op het uiteinde van de botten in de gewrichten tijdens de groeifase van de hond!. Omdat op sommige plaatsen het kraakbeen niet snel genoeg verkalkt blijft dit kraakbeen op deze plaatsen te dik. Dit kraakbeen is dan kwetsbaar en kan snel scheuren. Als het kraakbeen scheurt kan dit niet restloos genezen. Kraakbeen heeft zelf geen bloedvaten of zenuwen en hersteld daarom heel moeilijk. OCD kan ontstaan in schouder, elleboog, knie, hak en eind-platen van de wervels. Gewrichten met OCD geven kreupelheid. Zonder behandeling zal er ook ernstige slijtage ontstaan in het aangetaste gewricht; wat de oorzaak is van blijvende pijn en kreupelheid. Bij de chirurgische behandeling van OCD wordt via arthroscopie of (mini)gewrichtsoperatie de losse lap kraakbeen verwijderd. Bovendien wordt de plaats van de flap schoongemaakt tot op de bloedrijke botlaag daaronder. Door veel kleine gaatjes aan te brengen op deze plek tot in deze bloedrijke botlaag stimuleert de chirurg de bloedvatengroei welke noodzakelijk is om nieuw kraakbeen te laten ingroeien.

 

 

 

Schouderkreupelheid tgv ontsteking Bicepspees

Bij oudere honden kunnen verschillende andere oorzaken deze kreupelheid veroorzaken. Een veel voorkomende oorzaak is een ontsteking van de bicepspees. De bicepspees heeft zijn oorsprong aan de voorzijde van het schouderblad ter hoogte van het gewricht. De eerste centimeters van deze pees lopen door het schoudergewricht. Verder naar beneden loopt de pees in de bicepspeesgroeve. De bicepspees kan bij samentrekking de schouder strekken en de elleboog buigen. De bicepsspier en pees zijn niet van belang voor de stabiliteit van het schoudergewricht! Wel zorgt de bicepsspier voor een gelijktijdigheid van beweging van schouder en elleboog. Bij een ontsteking van of gedeeltelijke scheur in de bicepspees onstaat meestal een chronische kreupelheid. Vooral het naar voren bewegen van de betreffende voorpoot is moeizaam en pijnlijk. Opvallend is meestal ook de pijnlijkheid bij overbuiging van het schoudergewricht. Op een rontgenfoto zijn in de eerste fase meestal geen afwijkingen zichtbaar. Pas later zijn op de rontgenfoto afwijkingen zichtbaar welke veroorzaakt worden door gewrichtsslijtage, arthrose. Ook ter hoogte van de bicepspeesgroeve zijn vaak veranderingen waarneembaar. Omdat op een rontgenfoto de bicepspees zelf niet direct zichtbaar is, is aanvullend onderzoek nodig om een exacte diagnose te kunnen stellen. De meest gebruikte onderzoeksmethode is de arthroscopie. Met behulp van een artroscopie kan de chirurg een diagnose stellen en ook tegelijkertijd een behandeling uitvoeren. De behandeling van een chronisch onstoken, gedeeltelijk gescheurde bicepspees is het arthroscopisch losmaken van deze pees bij de aanhechting aan het schouderblad. De bicepspees trekt zich dan terug uit het gewricht en zal in de 8 weken daarna weer vastgroeien aan de boven-voorzijde van de bovenarm. Andere spieren hebben ook als functie het strekken van de schouder en kunnen dit volledig compenseren. Na zes weken rust !, mag de patient weer geleidelijk toenemende beweging aan de lijn krijgen. Voor deze revalidatie zijn dan minimaal 4 weken nodig. Aanwezige arthrose in het schoudergewricht zal ook behandeld dienen te worden.

 

 

Instabiliteit van het schoudergewricht

Instabiliteit van het schoudergewricht kan kreupelheid en artrose veroorzaken. In ernstigere gevallen kan de schouder ook "uit de kom gaan." Door middel van verschillende chirurgische technieken kan de stabiliteit weer hersteld/ verbeterd worden. Een van de technieken is het verplaatsen en vastzetten van de bicepspees. Om gewrichtsbanden te herstellen worden ook wel zogenaamde botankers, Swivelock,  gebruikt waarvan op het plaatje hieronder een voorbeeld.

arthrex arthrex anchor swivelock anchor kit rif var 2323pslg 709649 709650 709651Swivelock botanker