AniCura Dierenziekenhuis Tilburg

Bel 013-5400215

 

Polsverstijving

Gewrichtsverstijving

Ernstige gewrichtsslijtage

 

 

 

 

Een regelmatig voorkomend probleem in het polsgewricht is de beschadiging van het bandapparaat. Het polsgewricht is samengesteld uit meerdere complexe gewrichten. Al deze gewrichten hebben een ingewikkeld anatomie van banden welke de bewegingingen in die gewrichten beperken tot de 'normale' mogelijkheden.

Als door een ongeval het bandapparaat beschadigd wordt zal het polsgewricht instabiel worden. Bij blijvende instabiliteit zal ernstige artrose onstaan van het aangetast gewricht.

In sommige gevallen kan een behandeling met een gipsspalk gevolgd door een orthese een succesvolle behandeling zijn. In andere gevallen zal het bandletsel zo ernstig zijn dat de stabiliteit van het gewricht niet meer te herstellen is. In dergelijke gevallen is de behandeling om tot herstel van een pijnvrije functie van de pols te komen een zogenaamde pancarpale artrodese.

Senna_10x15

Pancarpale Artrodese

Bij deze operatie wordt in het polsgewricht van alle gewrichtsgeledingen ( botten waaruit polsgewricht is opgebouwd) het kraakbeen verwijderd . Een hoeveelheid sponsachtig bot wordt getransplanteerd vanuit de bovenarm . Dit bot wordt zorgvuldig aangebracht tussen alle geledingen in de pols. Daarna worden spaakbeen, één van de grotere geledingen en twee middenhandsbotjes aan elkaar vastgezet mbv een speciale PCA botplaat. Daarna zullen in zo'n 3a4 maanden alle botdelen aan elkaar vastgroeien. Het polsgewricht staat dan blijvend vast in een vooraf bepaalde stand en kan dan na een geleidelijke opbouw weer pijnvrij gebruikt worden. Zowel pols- als hakgewricht geven na een geslaagde operatie over het algemeen een goede pijnvrije functie van de betreffende poot zonder belangrijke bewegingsbelemmeringen. Bij een artrodese van elleboog of kniegewricht kan weliswaar een pijnvrije situatie worden bereikt maar blijft altijd een forse bewegingsbeperking bestaan waar niet alle dieren even goed mee kunnen omgaan.

Hier vind u een link naar een video van een hond welke een pancarpale artrodese heeft ondergaan. U kunt zelf zien dat het niet eenvoudig is te bepalen welke poot geopereerd is.... meer videos 2 3