AniCura Dierenziekenhuis Tilburg

Bel 013-5400215

Heupprothese | Kunstheup | Cupless heupprothese Kyon

 

Cupless Hip Kyon VOCTDe nieuwste ontwikkeling met betrekking tot de totale heupprothese is het zogenaamde Cupless Heup Systeem van Kyon. Deze techniek is een doorontwikkeling van de Kyon heupprothese waarbij er geen heupkom geplaatst wordt. Op dit moment zijn er wereldwijd zo'n 10 chirurgische centra welke deelnemen aan het wetenschappelijk onderzoek naar dit systeem. Volgens stricte protocollen worden deze cupless systemen geplaatst door ervaren chirurgen welke daarna alle relevante gegevens en follow-up invoeren in een speciaal heupregister in Engeland. Dit onderzoek wordt zeer nauwkeurig wordt uitgevoerd omdat deze informatie van groot belang is voor de verdere ontwikkeling van gewrichtsprothese bij mens en dier.

  

De totale prothese bestaat uit titanium. De Heupkop, welke aanzienlijk groter is dan in geval van het syteem waarbij wel een heupkom wordt geplaatst, is bedekt met een diamand-coating. Deze coating ontstaat door op zeer hoge temperatuur gasvormig koolstof op het titanium te brengen. Er onstaat dan een  diamantachtige dunne maar extreem harde, gladde en krasvaste laag op de heupkop welke door het lichaam erg goed wordt geaccepteerd. 

Wetenschappelijk onderzoek heeft bewezen dat vooral slijtagedeeltjes van het kunststof in de heupkom, polyethyleen, verantwoordelijk zijn voor de loslating van de prothese. Bij het cupless heup systeem is hier dus geen sprake van! De heupkop wordt rechtstreeks in de uitgefreesde heupkom geplaatst. Het lichaam accepteert deze nieuwe situatie over het algemeen erg goed. Tijdens de revalidatie groeit de prothese in het dijbeen vast in 2 maanden.

 

Vooruitzichten

De resultaten zijn erg goed te noemen, meer dan 95 % van alle dieren met een Cupless Heupprothese van Kyon  heeft een blijvende pijnvrije en normale functie van de heup.

 

Voordelen Cupless heupsysteem Kyon

Geen kunststof > geen kunstofstofpartikels> minimale kans op loslating prothese

Geen cup> geen kans op complicaties van de cup

Geen cup> operatie kost minder tijd

Geen cup> minder kosten

Geen cup> tactiel gevoel in heup blijft ten dele intact

Titanium> geen legeringpartikels welke complicaties geven titanium wordt door het lichaam volledig geaccepteerd

Heupkop is groter> minder druk in het gewricht

Heupkop heeft anatomisch vorm> gewrichtsvocht kan gewricht smeren> beter functie