AniCura Dierenziekenhuis Tilburg

Bel 013-5400215

Heupprothese hond | Kunstheup | Cupless heupprothese Kyon

 

Artrose van de heupgewrichten is helaas bij honden een veel voorkomende ziekte. In veel gevallen ontstaan deze problemen al voor het eerste levensjaar en meestal aan beide heupen. Voor een eigenaar van een hond is het lang niet altijd gemakkelijk om te zien dat zijn of haar hond pijn heeft. Als slijtage van het heupgewricht pijn en bewegingsbeperking veroorzaken kan een cupless heupprothese een goede behandelkeuze zijn. 

De nieuwste ontwikkeling met betrekking tot de totale heupprothese is de Cupless heupprothese. Deze techniek is een doorontwikkeling van de Kyon heupprothese waarbij er geen heupkom geplaatst wordt. Deze techniek blijkt een voorspelbaar goed resultaat te geven op korte en lange termijn.

De totale prothese bestaat uit titanium. De Heupkop, welke hetzelfde formaat heeft als de te vervangen heupkop is bedekt met een diamand-coating. Deze coating ontstaat door op zeer hoge temperatuur gasvormig koolstof onder hoge druk op het titanium aan te brengen. Er ontstaat dan een dunne maar extreem harde, gladde en krasvaste laag op de heupkop welke door het lichaam erg goed wordt geaccepteerd. 

Wetenschappelijk onderzoek heeft bewezen dat vooral slijtagedeeltjes van het kunststof in de heupkom, polyethyleen, verantwoordelijk zijn voor de loslating van de prothese. Bij het cupless heup systeem is hier dus geen sprake van! De heupkop wordt rechtstreeks in de uitgefreesde heupkom geplaatst Wat door het lichaam erg goed geaccepteerd wordt. Tijdens de revalidatie vergroeit de prothese met het dijbeen in 2 maanden.

Cupless Hip Kyon VOCT

 

 

Vooruitzichten

De resultaten zijn erg goed te noemen, meer dan 95 % van alle dieren met een Cupless Heupprothese van Kyon krijgt een blijvende pijnvrije en normale functie van de heup. 

 

Voordelen Cupless heupsysteem Kyon

Geen kunststof > geen kunstofstofpartikels > minimale kans op loslating prothese

Geen cup > geen kans op complicaties van de cup

Geen cup > operatie kost minder tijd

Geen cup > minder kosten Geen cup > tactiel gevoel in heup blijft ten dele intact

Volledig titanium > geen legeringpartikels welke complicaties geven; titanium wordt door het lichaam volledig geaccepteerd

Heupkop is groter > minder druk in het gewricht, minder wrijving

Heupkop heeft anatomisch vorm > gewrichtsvocht kan gewricht beter smeren > minder wrijving  en betere voeding van het gewrichtskraakbeen