AniCura Dierenziekenhuis Tilburg

Bel 013-5400215

Elleboogdysplasie | ED |  Artrose | LPCM  | OCD |  Incongruentie | CT scan

 

lpcm

Elleboogdysplasie is een erfelijke afwijking bij honden. Er zijn vier oorzaken van ED:  Los Processus Coronoideus Medialis / LPCM, Los Processus Anconeus / LPA, Osteochrosis Disseccans / OCD en  Incongruentie (lengteverschil spaakbeen – ellepijp).
 
ED wordt vastgesteld door middel van lichamelijk en röntgenologisch onderzoek. De röntgenfoto’s moeten van hoge kwaliteit zijn om de juiste diagnose te kunnen stellen. De “digitale rontgenologie” zoals deze in Dierenziekenhuis Tilburg gebruikt wordt geeft die beelden van superieure kwaliteit. Altijd worden beide ellebogen in meerdere posities onderzocht. ED komt vaak tweezijdig voor!
 
Ter bestrijding van dit erfelijke probleem bestaat er een ED bestrijdingsprogramma. Voordat een hond gebruikt wordt voor de fokkerij dient deze onderzocht te worden, als binnen het betreffende ras een (verhoogd) risico bestaat op ED. De regels voor dit ED-onderzoek verschillen per ras en land sterk, wij kunnen u hierover alle informatie verstrekken.

In gevallen dat er bij lichamelijk onderzoek onderzoek afwijkingen worden gevonden maar bij het röntgenonderzoek geen duidelijke oorzaak wordt gevonden is een CT scan de beste vervolgstap. Wetenschappelijk onderzoek heeft bewezen dat een CT-scan zeer nauwkeurig is in het vaststellen of uitsluiten van elleboogdysplasie!

 

 

 Op de röntgenfoto links een elleboog met LPCM en ernstige arthrose afgebeeld in een voor-achterwaartse richting.

 

 

                                                                                                                                                                                                                     Om een nauwkeuriger diagnose te kunnen stellen en een betere operatieplanning te kunnen maken gebruiken wij vaak een CT-scan.CT LPCM losse apex voct
Computertomografie is een beeldvormende techniek welke gebruik maakt van röntgenstraling. De patient ligt op een tafel welke met een bepaalde snelheid beweegt door een tunnel waarin een rontgenbuis en detector met grote snelheid ronddraaien. Met d
eze techniek wordt de doorlaatbaarheid van het onderzochte lichaamsdeel voor de gebruikte straling vanuit een groot aantal hoeken rondom in dunne „plakjes” gemeten, waarna een computer uit de resultaten een driedimensionale weergave van het onderzochte lichaamsdeel opbouwt. Door toediening van contrastmateriaal kan de zichtbaarheid van bepaalde structuren worden vergroot.

 

 

 

 

 

CT-scan beeld van een dwarsdoorsnede van spaakbeen en ellepijp. In dit geval is er sprake van een sterk afwijkende vorm van het processus coronoideus met ernstige artrose

 

 

Behandeling van elleboogdysplasie

In geval van LPCM en OCD zal de behandeling arthroscopisch plaats vinden of door middel van een mini-arthrotomie. De losse bot/kraakbeen delen worden verwijderd en het onderliggende/ naastgelegen bot/kraakbeen wordt behandeld . Het doel van de operatie is dat het kraakbeen zich optimaal kan herstellen en er geen sprake meer is van onregelmatigheden welke overmatige locale druk en dus  kraakbeenbeschadigingen veroorzaken. Vaak wordt gebruikt gemaakt van een "shaver", een minifrees met spoel en afzuig mogelijkheid om het gewrichtsoppervlakte te optimaliseren van vorm! In veel gevallen zullen wij echter  op geleide van de CT scan de binnenzijde van het gewricht aanpassen. 

 

Zelfs bij vergevorderde stadia van elleboogarthrose kunnen we met deze STC techniek in een groot aantal van de patiënten een sterke verbetering of zelfs compleet verdwijnen van de klachten bewerkstelligen!

In de situatie van een LPA is de onderliggende oorzaak een lengteverschil van spaakbeen en ellepijp. Het opheffen van dit lengteverschil is essentieel om snelle toename van arthrose* te voorkomen. Bij veel patiënten met een LPA groeit dit LPA weer spontaan vast zodra het lengteverschil gecorrigeerd is. Het uitsluitend verwijderen van het LPA resulteert vrijwel altijd op korte termijn in ernstige arthrose! Bij honden waar geen sprake is van een lengteverschil is het in bepaalde gevallen mogelijk om het LPA "vast te schroeven."

Bij de Berner Sennenhond zien wij regelmatig een te kort spaakbeen. Zonder chirurgische correctie veroorzaakt deze afwijking grote problemen! De elleboog is een gecompliceerd gewricht, waarin snel arthrose ontstaat. Deze arthrose kan levenslang klachten geven welke u als eigenaar misschien niet direct kunt waarnemen, zeker indien de arthrose beiderzijds voorkomt.

Naast de chirurgie is een behandeling van de artrose noodzakelijk. Een optimalisatie van het lichaamsgewicht in combinatie met regelmatige gedoseerde beweging zijn erg belangrijk. Daarnaast kunnen voedingsupplementen los of in de vorm van een dieet zoals RC Mobility  het behandelen van de arthrose ondersteunen. Afhankelijk van de situatie kan het gebruik van niet steroide onstekingsremmers/ pijnstillers noodzakelijk zijn om een pijnvrij functioneren mogelijk te maken.

Elleboogprothese

Er is op dit moment voor een ellebooggewricht met uitgebreide artrose geen goede prothese beschikbaar zoals voor de heup met betrouwbare voorspelbare gunstige resultaten. ED-bestrijdingsprogramma’s, tijdige diagnose en deskundige behandeling zijn van groot belang om elleboogarthrose te bestrijden.