AniCura Dierenziekenhuis Tilburg

Bel 013-5400215

Welke behandeling geeft de beste resultaten bij een gescheurde voorste kruisband bij een hond?


Waarom vermelden websites niet dezelfde feitelijke informatie over de behandelingsmogelijkheden van een gescheurde kruisband?


Is de TPLO is de gouden standaard?

De meeste websites hebben een marketingdoel en vermelden zelden objectief de feiten. Veel wetenschappelijke studies zijn gepubliceerd over de behandeling van de gescheurde voorste kruisband bij de hond. Het is van groot belang om de diverse studies en vooral de opzet daarvan, kritisch te beoordelen voordat men de getrokken conclusies kan overnemen. Over sommige technieken zijn nog maar weinig lange termijn gegevens bekend. Langdurige follow-up van grote groepen behandelde honden is voor veel technieken (nog) niet beschikbaar. Van enkele chirurgische technieken zijn alleen (nog) publicaties beschikbaar van de hand van belanghebbende onderzoekers!

TPLO operatietechniek unlocked 1

Wetenschappelijke feiten

De TPLO is een techniek waarover in een lange periode van meer dan 15 jaar veel wetenschappelijk onderzoek is gepubliceerd. De resultaten zijn in deze studies consequent en tonen aan dat de TPLO, indien uitgevoerd door een ervaren en deskundig orthopedisch chirurg volgens de gestandariseerde Synthes TPLO techniek in een state of art chirurgische setting, bij honden met een recente gescheurde voorste kruisband volledig klinisch herstel geeft van meer dan 95% binnen 12 weken na de operatie. De stabilisatie van de knie is niet afhankelijk van aangebrachte kunststof draden welke geïnfecteerd kunnen raken of breken. Bij een TPLO is de knie direct na de operatie blijvend dynamisch stabiel. De botplaat is slechts nodig om tijdens het herstelproces van het bot de botdelen in de ideale stand te houden.

In vergelijking met andere technieken is het herstel aanzienlijk sneller en minder oncomfortabel. De TPLO heeft de laagste kans, 2%, op meniscusproblemen in het latere leven na de operatie, in vergelijking met andere technieken: tot wel 40%.

De TPLO corrigeert in dezelfde ingreep standsafwijkingen welke mede de oorzaak zijn van het ontstaan van een gescheurde voorste kruisband. De TPLO kan in dezelfde ingreep ook een patellaluxatie/ knieschijfverplaatsing corrigeren.

 

 

 

 

De Tibia Tubercle Advancement,TTA, is een techniek waarbij men ervoor kiest de benige kam aan de voorzijde van het scheenbeen waar de kniepees aanhecht door te zagen en naar voren te verplaatsen. Het verplaatste stuk bot wordt met behulp van een "kooi", van metaal ( titanium, roestvrij staal ) of oplosbare polylactaat, en enkele schroeven vastgezet. Het ontstane botdefect zal in de loop van 2 maanden volgroeien met bot. Omdat de kniepees naar voren is verplaatst kan deze de voor-achterwaartse beweging in het kniegewricht neutraliseren/ opvangen. Vaak wordt ten onrechte deze ingreep minder ingrijpend en belastend genoemd. Ook een zogenaamde TTA rapid of TTA2 zijn geen "snelle ingrepen zonder risico's".

Uit wetenschappelijke studies is naar voren gekomen dat in meer dan 70% van de gevallen de stabiliteit van het kniegewricht na een TTA niet blijvend wordt hersteld! Daarnaast komen vaak vervelende complicaties voor als een breuk  van de aanhechting van de crista tibiae welke niet eenvoudig en zonder aanzienlijke kosten is te behandelen. Verschillende wetenschappelijke studies vermelden een percentage meniscusbeschadigingen ná een TTA van meer dan 20%.

 

Het VOCT voert zelf geen TTA uit maar heeft veel ervaring met het het behandelen van problemen na een niet geslaagde TTA!

Folder behandeling gescheurde voorste kruisband hondKlik op afbeelding voor folder