AniCura Dierenziekenhuis Tilburg

Bel 013-5400215

Wat is artrose en hoe kan dat succesvol behandeld worden?


(Osteo)artrose bij honden en katten is een pijnlijke, progressieve ontsteking in de gewrichten die meestal samenhangt met slijtage van het gewrichtskraakbeen. Het is de meest voorkomende oorzaak van kreupelheid bij de hond: 1 op de 5 honden wordt er door getroffen.

Artrose kan in één of meer gewrichten optreden en zal pijn, stijfheid, gezwollen gewrichten, kreupelheid en een verminderde beweeglijkheid tot gevolg hebben. Dit alles leidt tot een verminderde levenskwaliteit en maakt deelnemen aan leuke alledaagse activiteiten zoals wandelen, rennen en zwemmen steeds lastiger of onmogelijk. Veel eigenaren schatten deze verschijnselen verkeerd in en schrijven deze toe aan het ouder worden.

Artrose is een ontsteking welke steeds in ernst toeneemt! In de meeste gevallen is er wel een duidelijk aanwijsbare oorzaak aanwezig zoals bv misvorming/ dysplasie van heupgewrichten, een gescheurde voorste kruisband of een los botfragment in het ellebooggewricht. De eerste stap in de behandeling van artrose is altijd het vaststellen van een onderliggende oorzaak. In de meeste gevallen zal naast een lichamelijk onderzoek medische beeldvorming noodzakelijk zijn zoals rontgenfoto's, echo, CT- / MRI-scan.  Andere onderzoeken kunnen zijn artroscopie, gewrichtspunctie, bloedonderzoek en gewrichtsverdoving.

 

Wegnemen van de oorzaak van de artrose

De eerste belangrijke stap in de behandeling is het zo mogelijk wegnemen van de oorzaak van de artrose door middel van een chirurgische ingreep.  Er zijn situaties waarin het gewricht zoveel artrose heeft dat men geen pijnvrije 'normale' gewrichtsfunctie meer kan verwachten met welke behandelingen dan ook. In dergelijke gevallen kan het plaatsen van een gewrichtsprothese zoals de Cupless heupprothese bij heupdysplasie of de Patellar groove prothese bij artrose onder de knieschijf de beste behandeling zijn met voorspelbaar succespercencentage!  Het verstijven van een pols- of hakgewricht een zogenaamde arthrodese is een effectieve behandeling van onbehandelbare artrose van deze gewrichten. Orthopedisch chirurgen zoals op het VOCT hebben bij uitstek de daarvoor noodzakelijk expertise. Een chirurgische behandeling wordt meestal gevolgd door een nabehandeling samengesteld uit meerdere onderdelen:

 

Optimalisatie van het lichaamsgewicht van het dier;

veel dieren met artrose bewegen minder en verliezen daardoor spiermassa. De eetlust is over het algemeen gelijk gebleven zodat dit vaak resulteert in een aanzienlijk overgewicht. Door het lichaamsgewicht van uw huisdier te  verminderen kan de belasting op de gewrichten aanzienlijk verlicht worden. Bovendien produceert vetweefsel stoffen die de ontstekingsreactie in stand houden en zelfs verergeren. Vraag onze voedingsdeskunige om hulp en een afslankprogramma voor uw huisdier wat werkt!

 

Gecontroleerde lichaamsbeweging

Gecontroleerde lichaamsbeweging helpt de spieren en gewrichten te versterken. Wij helpen u een programma samen te stellen dat uw dier niet te veel belast. Ook fysiotherapie voor dieren behoort tegenwoordig tot de mogelijkheden.

 

arthrodese hakgewrichten ortheses polsgewrichten

Orthopedische hulpmiddelen

Wij werken intensief samen met een orthopedische instrumentenmaker genaamd Orthopedieren. Dit is een specialistisch bedrijf dat maatwerk orthopedische hulpmiddelen, zoals braces, orthese en schoentjes voor huisdieren aaanmeet, produceert en aflevert.

Bij deze hond zijn door middel van een operatie beide hakgewrichten 'vastgezet'. Om de polsgewrichten draagt zij aan beide kanten een brace gemaakt door Juriaan Goosens van Orthopedieren. Voor deze behandeling kon zij niet meer lopen, nu loopt, rent en speelt ze weer klachtenvrij.

 
 
 
 

Ontstekingsremmers

Het ontstekingsproces gedraagt zich als een zichzelf onderhoudend proces. Medicijnen als NSAID's kunnen als deze langdurig en onafgebroken worden  gegeven dit proces effectief onderdrukken. Deze medicijnen remmen de onsteking en de pijn. Het beste worden deze medicijnen onafgebroken gegeven en niet alleen bij zichtbare klachten!
 
 Een ander medicament wat bewezen effectief is bij de behandeling van artrose en door ons vaak wordt gebruikt  bevat als werkzame stof Polysulfaatglycosaminoglycanen.
 

UCII

Stimuleren van orale tolerantie door dagelijkse opname van niet-gedenatureerd collageen type IIAls er schade aan het kraakbeen ontstaat, kan het afweersysteem collageen type II aanzien als vreemde indringer en er antilichamen op af sturen omhet weefsel aan te vallen en te vernietigen. Het gevolg is dat de gewrichten verder worden beschadigd en dat de beweeglijkheid afneemt.  Wanneer UCII® oraal wordt ingenomen, werkt het samen met het afweersysteem aan het behoud van gezonde gewrichten via een proces dat men “orale tolerantie” noemt. Door dit proces leert het lichaam het verschil te maken tussen schadelijke indringers zoals bacteriën en virussen, en goedaardige elementen, zoals voedingsstoffen en in dit geval, collageen type II. Wanneer dagelijks een kleine dosis UCII® oraal wordt ingenomen, stopt de afweerreactie op collageen type II van het gewrichtskraakbeen, omdat het afweersysteem collageen type II heeft leren herkennen als ‘veilig’. Dit zorgt voor een verbeterde beweeglijkheid en soepelheid van gewrichten. UCII® is de enige vorm van zuiver, niet-gedenatureerd collageen type II. Van andere vormen van collageen type II die men in voedingssupplementen aantreft, is de structuur gewijzigd waardoor de werking van de stof op het afweersysteem ongedaan wordt gemaakt.
 

Fabels en  feiten

AniCura Dierenziekenhuis Tilburg werkt volgens zoveel als mogelijk volgens de principes van evidence based medicine. Dat betekent dat wij groot belang hechten aan een wetenschappelijk bewezen voordeel van een behandeling voor het huisdier. Een feit is dat er wereldwijd helaas veel behandelingen worden gegeven waarvoor ieder bewijs van positief resultaat ontbreekt. Wij informeren u graag over de feiten.