AniCura Dierenziekenhuis Tilburg

Bel 013-5400215

 

 

 

Digitale röntgenologie

Echo-onderzoek

CT scan

HD onderzoek  

ED onderzoek

Cupless Hip Kyon VOCT

 

Digitale röntgenologie

Röntgenonderzoek kan om verschillende redenen plaatsvinden: Uiteraard als hulpmiddel voor het stellen van een correcte diagnose. Daarnaast ook als onderzoeksmethode bij georganiseerde bestrijding van erfelijke afwijkingen aan het skelet en ingeval van een keuring van dieren voor aan/verkoop.

Het VOCT maakt gebruik van digitale röntgenologie. Dit systeem heeft verschillende belangrijke voordelen: Beeldkwaliteit (belichting, contrast en resolutie) en beeldidentificatie zijn sterk verbeterd. Beelden kunnen mbv computerprogramma geoptimaliseerd worden om zoveel mogelijk informatie uit de opnames te kunnen verkrijgen als mogelijk is. De beelden worden volgens de internationale standaard als Dicom bestanden opgeslagen. Deze Dicom-bestanden maken manipulatie van de beelden (nog) onmogelijk. Het gehele proces is milieuvriendelijk! Beelden kunnen gemakkelijk opgeslagen en teruggevonden worden. De verwijzend dierenarts en eigenaar kunnen kopieën van de beelden via een internetlink of email ontvangen.

Het VOCT voert röntgenonderzoek uit in het kader van de georganiseerde bestrijding van o.a. heupdysplasie en elleboogdysplasie in o.a.Nederland, Belgïe, Duitsland, Zwitserland, Scandinavië en USA.

  

 

  

 

 

 

 

 

 

Philips CT scanner 40 slice

 

 

CT-scan

Dierenziekenhuis Tilburg neemt in februari 2017 een Philips Brilliance 40 slice CT scanner in gebruik. Computer tomografie is een beeldvormende techniek welke gebruik maakt van röntgenstraling. De patient ligt op een tafel welke met een bepaalde snelheid beweegt door een tunnel waarin een röntgenbuis en detector met grote snelheid ronddraaien. Met deze techniek wordt de doorlaatbaarheid van het onderzochte lichaamsdeel voor de gebruikte straling vanuit een groot aantal hoeken rondom in dunne „plakjes” gemeten, waarna een computer uit de resultaten een driedimensionale weergave van het onderzochte lichaamsdeel opbouwt. Door toediening van contrastmateriaal kan de zichtbaarheid van bepaalde structuren worden vergroot.
Het is van groot belang dat voorafgaand aan een CT scan er altijd vooraf een deskundig onderzoek wordt gedaan door de behandelende dierenarts.

Het klinisch onderzoek bepaalt immers welk onderzoek van welk lichaamsdeel nodig is om een diagnose te kunnen stellen.

Tijdens een CT onderzoek moet een dier gedurende korte tijd volledig stil liggen, zodat een narcose onvermijdelijk is. Omdat de CT scan gebruik maakt van röntgenstraling mag tijdens het onderzoek niemand in de directe omgeving zijn. Een dierenarts is tijdens het onderzoek aanwezig achter een zogenaamde loodwand om de patiënt in de gaten te houden en de scanner te bedienen. Het scanproces zelf duurt over het algemeen minder dan 30 minuten.

Voor de bewerking en beoordeling van de onderzoek is tijd nodig. Afhankelijk van de situatie zal de uitslag van het onderzoek over het algemeen beschikbaar zijn binnen enkele uren en maximaal 24 uur. Alle onderzoeken worden voor extra beoordeling digitaal doorgezonden aan experts op het gebied van de medische beeldvorming: Prof Dr. I Gielen en Prof. Dr. H van Bree van de Rijksuniversiteit Gent.

 

 

 

 

 

 

 

Echo-onderzoekPhilps sparq echo

Ultrageluid of Echo-onderzoek is van groot belang bij het onderzoeken van oa spieren, pezen en banden.