VOCT

Veterinair Orthopedisch Centrum Tilburg

Get Adobe Flash player

 

 

Hernia nuclei pulposi 

Verlamming hond

Nekhernia

Rughernia

 

 

De wervellichamen van alle wervels behalve de eerste nekwervel, zijn met elkaar verbonden via (een of) twee tussenwervelschijven. Deze tussenwervelschijf bestaat uit een schijf van sterk bindweefsel met daarin een elastische vervormbare gelatineuze kern, de nucelus pulposis. Door "uitdroging"van deze kern en slijtage van de tussenwervelschijf kan een scheur onstaan in de tussenwervelschijf. Boven de wervellichamen is het wervelkanaal gelegen met daarin het ruggenmerg. Vanuit het ruggemerg verlaten zenuwen het wervelkanaal via de foramina, dit zijn de openingen tussen twee wervels, aan weerszijde van de wervelkolom. Aan de bovenzijde hebben de wervels gewrichten met naburige wervels de zogenaamde facetgewrichten. Deze facetgewrichten scharnieren via gerwichtskraakbeen, gewrichtsvloeistof en een gewrichtskapsel. In eerste instantie is de tussenwervelschijf tijdens dit scheuren erg pijnlijk. Door de scheur verplaatst de inhoud van de tussenwervelschijf, welke dan meestal taai en uitgedroogd is en lijkt op ingedroogde tandpasta, zich explosief richting ruggenmerg en/of uittredende zenuwen. Door deze explosieve uittreding zal er een kneuzing onstaan van het ruggenmerg. Het geexplodeerde materiaal en de onstane zwelling van het ruggenmerg zorgen voor een druktoename op het ruggenmerg. Het Ruggenmerg is een zeer gevoelig weefsel wat door druk snel diens functie verliest. Door het functieverlies van het ruggenmerg zal in het merendeel van de gevallen de cordinatie en spierkracht afnemen; hierdoor kan de patient moeilijk of helemaal niet meer zelfstandig opstaan of lopen. Daarnaast verliezen de meeste patienten de controle over blaas en endeldarm. In het ernstigste stadium kunnen de patienten zelfs het pijngevoel verliezen in het gebied wat achter de hernia gelegen is. Dit functieverlies noemen wij neurologische uitval.

 

Een hernia van een tussenwervelschijf met verlammingsverschijnselen is een spoedgeval!

hond oren in de lucht website

De beste kans op herstel bestaat indien de patient zo snel mogelijk behandeld wordt. In eerste instantie zal de patient een infuus krijgen . Via dit infuus kan de patient een hoge dosis toegedient krijgen van Methyl-Prednison-Succinnaat. Vooralsnog is dat met de huidige wetenschappelijke inzichten het enige medicament dat de vooruitzichten op herstel positief beinvloedt. Het is extreem belangrijk dat de patient hiernaast geen pijnstillers krijgt toegedient uit de zogenaamde NSAID-groep omdat dat de kans op maag-darmbloedingen/ zweren sterk verhoogd! Uiteraard krijgt de patient wel andere adequate pijnstillers ,uit de zogenaamde opoide groep.

 

Daarnaast is vele gevallen een snelle operatieve behandeling te adviseren om een vergrote kans op herstel te verkrijgen.

Voor de operatie wordt aan de hand van een neurologisch onderzoek en aanvullend beeldvormend onderzoek zoals MRI of CT scan een inschatting gemaakt van de ernst van de situatie en de te verwachte resultaten na een operatieve behandeling. Voor een chirurgische ingreep is aanvullend beeldvormend onderzoek zoals MRI of CT scan noodzakelijk om het type van ingreep en exacte nivo daarvan te bepalen! CT en MRI scan geven vele voordelen boven de zogenaamde contrastopnames. Deze contrastopnames, myelogram, maken wij uitsluitend als MRI of CT scan onmogelijk zijn.

 

Voor de beeldvormende diagnostiek werken wij graag samen met Dierenkliniek Den Heuvel, Best /NL. Voor speciale expertise bij de diagnostische interpretatie worden de gemaakte beelden, indien nodig, via internet voorgelegd aan Prof Dr. I. Gielen en Prof Dr. H van Bree van de Rijksuniversiteit Gent ter beoordeling. 

 

 

 

hnp c3-4 mri lr MRI van een hond met een nekhernia

 

Op het beeld is een lengtebeeld te zien; links de hersenen vanwaar het ruggenmerg als een grijze baan naar rechts loopt. ter hoogte van deovergang van derde naar vierde nekwervel wordt het ruggenmerg vanaf beneden ingedrukt door een zwarte structuur, het uitgestoten kernmateriaal van de tussenwervelschijf.

 

 

 

Verlamming kat

Bij de kat is een hernia  bijna nooit de oorzaak van een verlamming. De meest voorkomende oorzaken zijn: verwondingen, ontstekingen, tumoren en stolsels in de grote lichaamsslagader. Nader onderzoek is nodig om een diagnose te kunnen geven met bijbehorende behandelingsmogelijkheden en vooruitzichten

abessijn kijkt op ws